ALLERS MAT: Saftige bryteboller

ALLERS MAT: Saftige bryteboller

Strø valmuefrø eller litt chili på bollene for å få litt ekstra smak.

25 g gjær
5 dl melk
1 ½ ss nøytral olje
1 pose surdeig, 150 g
3 dl grovt rugmel
ca. 8 dl hvetemel
2 ts salt

Pynt:
eggehvite til pensling
blå eller hvite valmuefrø
havregryn
chilimiks

1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Bruk helst en kjøkkenmaskin. Løs gjæren opp i den kalde melken. Tilsett olje, surdeig og rugmel.
2. Bland og tilsett hvetemel med saltet og elt sammen til en litt løs og smidig deig. Kna deigen i maskinen i 8–10 minutter.
3. Legg deigen i en stor bolle som er penslet med olje. Strø over mel og dekk med plastfolie. La det heve i ca. 1 time.
4. Ta deigen opp på melstrødd bakebord. Form til to lengder og skjær i biter. Trill ut til boller. Legg dem tett sammen på bakepapir på stekeplate.
5. La bollene etterheve under et håndkle i ca. 30 minutter. Pensle bollene med eggehvite og strø over ønsket pynt.
6. Sett platen midt i ovnen ved 250°. Senk varmen til 200° og stek bollene i 18–20 minutter til de får fin farge. Avkjøl bollene på rist under et håndkle.

Ved Aase Dotterud Oppskrift: Marianne Liljenberg Foto: Olof Abrahamsson

Hanne Remberg